De processen in onze samenleving worden steeds complexer. Daardoor dreigen ook incidenten zwaarder en grootschaliger te worden. Om het hoofd te bieden aan deze evolutie smelten de bestaande multidisciplinaire opleidingen rampenmanagement samen tot één grote Vlaamse opleiding in samenwerking met vier Vlaamse universiteiten. Het nieuwe postgraduaat rampenmanagement werd op zaterdag 5 oktober voorgesteld in het Vlaams Parlement.
Terreuraanslagen, ongevallen met chemische producten, zware ontploffingen, … Incidenten worden steeds ingewikkelder. Een degelijke kennis van betrokken diensten, een goede “situational awareness” en een snelle besluitvorming zijn meer dan ooit essentieel in het voorkomen van een verdere escalatie en en in het beheersen van de crisis en schade bij een grootschalig incident.
De universiteiten van Antwerpen (in samenwerking met Campus Vesta) en Leuven (in samenwerking met Defensie en de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen NVKK) organiseren reeds jaren een multidisciplinaire opleiding rampenmanagement. Om een oplossing te bieden voor de groeiende nood aan een verdere professionalisering, verenigen de bestaande opleidingen zich nu in één grote Vlaamse opleiding “rampenmanagement”. Het partnership breidt zich verder uit met twee nieuwe partners: Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel.
Vertrekkend vanuit onderzoek en praktijk zal deze opleiding voor een volledig beeld van de hedendaagse principes en technieken zorgen.
Meer informatie over de opleiding: www.rampenmanagement.be
Het was een boeiende namiddag. De provincie Antwerpen kent een mooie reputatie als pionier inzake het voorkomen en beheer van rampen. Campus Vesta is daar een mooi voorbeeld van.
Alle mensen die zich inzetten voor onze veiligheid moeten we op handen dragen. De steeds vaker opduikende berichten over agressie tegen hulpverleners is verontrustend. Een vreselijk probleem waar wij als maatschappij zo snel en zo kordaat mogelijk komaf mee moeten maken !