Stadslandbouw in EDegem

Het proefproject Voedsel+Dorp dat in Edegem van start gaat, moet in de eerste plaats aangeven waar er aan stadslandbouw in de gemeente kan worden gedaan. Het moet de lokale economie en de korte keten stimuleren.
“De provincie was op zoek naar gemeenten om een onderzoek van de Universiteit Antwerpen aan de praktijk te toetsen. Kleinschalige groene initiatieven in de stad zijn populair. Ook kleinere steden en gemeenten kunnen gebaat zijn bij stadslandbouw. Die vergroent de omgeving, brengt mensen samen en kan zelfs een economische dimensie hebben”, vertelt burgemeester Koen Metsu (N-VA).
In de eerste plaats zal er een locatieplan worden opgemaakt. Hierbij krijgt het lokaal bestuur hulp van deskundigen van Rurant en Velt vzw. Ook buurtbewoners, lokale handelaars en andere belanghebbenden zullen de kans krijgen om in het project te participeren. Het vinden van een geschikte locatie, met een groot draagvlak, is belangrijk voor het verdere verloop van het project.
bron : GVA 29/10

mogelijke locaties die in aanmerking komen


Bestaande ‘eetbaar groen’ initiatieven in Edegem:
– Volkstuintjes werden opgestart met de steun van de gemeente Edegem. Het beheer werd wel uit handen gegeven aan een VZW en een Feitelijke vereniging.
– Plukjefruit.be: dit is een privéinitiatief van een lokale landbouwer.
Bessenstruiken worden geplant en tegen betaling kunnen er bessen geplukt worden.
– Er zijn ook voedselteams in Edegem actief.
– Bella en Rosita is een lokale producent van melk, kaas en ijs.
– De gemeente heeft wel eens struiken van kleinfruit geplant maar dat was geen succes. Het onderhoud vergde nog te veel tijd.
– ‘adopteer je plantvak’: in je plantvak voor je huis mag je iets van planten of kruiden zetten. Bedoeling is wel dat je het onderhoud dan ook doet. Er ontstaat wel een spanningsveld tussen bewoners en de groendienst.