Verkeersdrukte Boniverlei (N171) en mogelijke verbindingsweg

De Boniverlei (N171) in Edegem heeft zowel ’s morgens als ’s avonds heel wat verkeer te verwerken. De afgelopen jaren is het verkeer er steeds toegenomen, in die mate dat de Boniverlei ondertussen de hele dag een drukke verkeersas is geworden die gebruikt wordt om rond Mortsel te rijden en dit met amper 2 baanvakken.

Volgens inwoners zouden er per uur niet minder dan 900 voertuigen passeren, wat niet gering is. Ook zwaar vrachtvervoer is op de Boniverlei toegelaten, wat volgens de inwoners absurd is omdat er parallel een weg met 4 rijstroken loopt die veeleer voor zwaar vervoer geschikt is, maar niet gebruikt wordt omdat er geen verbinding is tussen de Expresweg (N171) en de Mechelsesteenweg (N1). Politiek Edegem en Kontich zijn vragende partij voor een verbindingsweg tussen de Mechelsesteenweg (N1) en de Expresweg (N171) om de Boniverlei (N171) en de kernen van Edegem en Kontich te ontlasten.

De verkeerslichten op het kruispunt Hovestraat-Mechelsesteenweg (N1) staan zo ingesteld dat vervoer vanuit Hove gedwongen wordt rechtdoor te rijden richting de Boniverlei. Er kunnen maar drie voertuigen links afslaan op de Mechelsesteenweg (N1), waarna autobestuurders opnieuw voor het rode stoplicht staan. Er kunnen er echter 20 rechtdoor rijden.

De N171 vertrekt van de N1 als Boniverlei in Edegem en al jaren is er sprake van dat er een eventuele verbindingsweg zou komen tussen de N1 en de N171 en eventueel de N173 in de zone ten noorden van Kontich en ten zuiden van Edegem.

Uit het antwoord op een schrijven van de buurtbewoners aan de minister van Mobiliteit blijkt dat het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) samen met de gemeenten Kontich en Edegem de mogelijkheden naar een verbindingsweg tussen de N1 en de N171 en eventueel de N173 in de zone ten noorden van Kontich en ten zuiden van Edegem onderzoekt. 

In een eerste fase werden de mobiliteitseffecten onderzocht. Zo wou men onderzoeken hoeveel verkeer er zou rijden, waar het vandaan komt en waar er dan minder verkeer te verwachten is. Daaruit moest dan ook blijken of er inderdaad een belangrijke afname van verkeer in de N171 Boniverlei in Edegem of in het centrum van Kontich te verwachten is. Anderzijds zou men de ruimtelijke gevolgen van de aanleg van een nieuwe weg in deze zone bekijken. Men wilde de impact daarvan zo beperkt mogelijk houden, zeker ook omdat deze zone belangrijk is voor het groenblauwe netwerk (landschap). 

Het ging dus om een eerste verkennende onderzoek. Als hieruit een kansrijk scenario naar voren zou komen, zou erover gecommuniceerd worden. Het agentschap gaf ten slotte mee dat er, vooraleer er eventueel een verbindingsweg gereealiseerd zou kunnen worden, men eerst een aanzienlijke procedure zou moeten doorlopen. Zo moet er onder andere een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opgemaakt worden. Men kon zich op dat ogenblik nog niet uitspreken over een eventuele timing.

Vlaams Volksvertegenwoordiger Wim Verheyden stelde voor ons volgende vragen aan Lydia Peeters, Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken.

Kan de minister meedelen welke conclusies het verkennende onderzoek naar de mobiliteitseffecten heeft opgebracht?
Is er ondertussen zicht op de hoeveelheid aan verkeer dat er van de Boniverlei gebruikmaakt en waar het vandaan komt?
Blijkt uit deze metingen of er een afname van het verkeer in de N171 in Edegem en/of in het centrum van Kontich te verwachten is?

Hoever staat men met de plannen voor een verbindingsweg tussen de N1 en de N171 en eventueel de N173? Is daarover met de betrokken gemeenten overleg gepleegd? Heeft dat overleg geleid tot oplossingen? Zal er kortelings een RUP worden opgesteld?
De doorrekeningen uit het macro-verkeersmodel namen meer tijd in beslag dan oorspronkelijk ingeschat, waardoor de resultaten nog moeten verwerkt worden. Van zodra deze gekend zijn, wordt dit opgenomen met de betrokken gemeenten. De concrete plannen voor een verbindingsweg hangen ook af van dit onderzoek en zijn dus zijn nog niet verder gevorderd.

Zijn er plannen om langs de Boniverlei (N171) flitspalen of trajectcontrole te plaatsen?
Momenteel zijn er geen plannen om een flitspaal of trajectcontrole te plaatsen op de Boniverlei.

Zijn er plannen om aanpassingen te doen in de regeling van de verkeerslichten Hovestraat-Mechelsesteenweg en Hovestraat-Boniverlei om de lasten van het verkeer evenrediger te verdelen?
Er zijn plannen om aanpassingen te doen aan de verkeerslichtenregeling op het kruispunt Hovestraat x Boniverlei en Hovestraat x Mechelsesteenweg. Het eerste kruispunt wordt volgens het actieplan verkeerslichten van het Agentschap Wegen en Verkeer zo conflictvrij mogelijk gemaakt. Dit zal gebeuren in het kader van de heraanleg van de Hovestraat, uitgevoerd door de gemeente Edegem. Het kruispunt Hovestraat x N1 is onderwerp geweest van een PCV (Provinciale Commissie Verkeersveiligheid) beslissing. Er zullen infrastructurele aanpassingen gebeuren alsook een aanpassing aan het verkeersregelplan ten gevolge van deze ingrepen. Veranderingen in verkeerslichtenregelingen worden steeds gedaan op basis van verkeerstellingen en beleidsprioriteiten, besproken met de gemeente in kwestie.

Wanneer wil men over de stand van zaken communiceren naar de inwoners?
Wat betreft de verbindingsweg, gaat het op dit moment louter om een verkennend onderzoek. Communicatie naar alle inwoners van de gemeenten is nog niet gepland op korte termijn. Wat betreft de aanpassingen in het kader van de PCV zullen de bewoners voor de uitvoering op de hoogte gebracht worden.