De historische muurtegels in de konijnenpijp (Waaslandtunnel)

Momenteel worden de losliggende tegels die af en toe naar beneden komen, preventief verwijderd maar het is volgens het agentschap wegen en verkeer niet de bedoeling om de binnenwerking af te breken. Vanuit de deputatie zal er een schrijven verstuurd worden naar het agentschap wegen en verkeer om voorzichtig om te gaan met dit mooi Antwerps erfgoed. Hiermee deelt de deputatie in de bezorgdheid van Jan Claessen bij de renovatie van de Konijnenpijp.

Tussenkomst van Jan Claessen op de provincieraad van 24/10 :

De oudste Antwerpse voertuigentunnel onder de Schelde die de binnenstad verbindt met linkeroever dreigt een deel van zijn charme te verliezen. De Waaslandtunnel voor de Antwerpenaar ‘de konijnenpijp’ is aan de binnenzijde bekleedt met keramische geel/beige muurtegels. Hoewel de ruim 2 km lange tunnel op zich structureel in orde is beslist Agentschap Wegen en verkeer de bijna antieke tegeltjes op termijn te verwijderen.De plaatsing van de tegels was destijds technisch gezien een hoogstand, omdat uiteraard een tunnel kokervormig is en niet evident te bekleden. De muurtegels zijn het gezicht van de konijnenpijp, zoals de kathedraal het gezicht is van de binnenstad. In de toenmalige intercommunale IMALSO die de tunnel beheerde zetelde ook de provincie Antwerpen.

Gelet op :
-Het Agentschap Wegen en Verkeer dat voor onderhoud en beheer instaat van de in 1933 gebouwde voertuigentunnel.
-Het belang van ons rijk Antwerps erfgoed en aandacht voor het verleden. – Generaties Antwerpenaren de stad gemaakt hebben en er hun sporen achtergelaten hebben.
-De bescherming van de kenmerkende keramische wandtegels uit de konijnenpijp.   

foto uit HLN van 25/11/2017

Motie :
De provincieraad vraagt het Vlaams Parlement om in het belang van ons Antwerps erfgoed het behoud/herstelling van de historische muurtegels in de Waaslandtunnel.