PFOS GESPREKSNAMIDDAG in Edegem

Omdat milieu voor ons ook een belangrijk thema is, leek ons een toelichting door Bart Claes, lid van de PFOS-commissie en een wat ruimere beschouwingen door Dries Van Langenhove, wel nuttig.
In aanloop naar deze gespreksnamiddag interviewde voorzitter Erland Pison de twee gedreven parlementsleden.

Beste Bart, na de relatieve stilte van de zomermaanden is uiteindelijk de PFOS-commissie van start gegaan in het Vlaams Parlement. Gelet op de politieke rel, hoe gaan de werkzaamheden tot nu toe?
De commissie is al voor de zomer van start gegaan en we zijn ook al weer bezig sinds half augustus. In eerste instantie lag de focus voornamelijk op het wetenschappelijk kader van de problematiek.
Wat is PFOS? Waarvoor worden en werden ze gebruikt? En wat zijn de gezondheidsrisico’s? In tweede instantie kijken we momenteel naar het systeem van vergunningen. En tenslotte zullen we op zoek gaan naar wie van het beleid er politiek verantwoordelijk was.

We zien hoe beperkt de media-aandacht voor commissiewerk is. De commissie houdt dus het politieke vuurwerk voor de finale. De beschuldigingen en verdachtmakingen tussen Groen en N-VA vlogen nochtans al over en weer. Bart, wat is jouw idee hierover?
De toekomst zal moeten uitwijzen wie er met de vinger kan worden gewezen. Feit blijft dat politici van Groen in de persoon van de vroegere burgemeeser van Zwijndrecht, en N-VA met bijvoorbeeld Minister van mobiliteit Ben Weyts op de hoogte hadden moeten zijn van de problemen.
Bart, zonder vooruit te lopen, welke verantwoordelijkheden zie jij en welke politieke gevolgen moeten daaraan gekoppeld worden?
Zeker gezien de dading tussen 3M en Lantis – waardoor de Vlaamse belastingbetaler zo’n 60 miljoen euro zal moeten ophoesten om andermans vervuiling op te kuisen – moet de laatste steen worden omgedraaid en de verantwoordelijke aangeduid.
“De vervuiler betaalt” lijkt me een evident en gezond principe, waarover weinig onderhandelingsmarge bestaat.

Op onze gespreksnamiddag, wat mogen we van je verwachten Bart?
Ik zal de problematiek schetsen, doorspekt met verhalen van achter de coulissen, alsook samen met Dries, kort ingaan op het bredere milieu- en klimaatvraagstuk. De mensen mogen me bestoken met alle vragen over het thema van de dag.
Dries, Jij komt wat meer vertellen over milieu en nationalisme. We volgen je al een tijdje via je eigen mediakanalen en zorg voor het milieu is duidelijk één van je stokpaardjes?
Ik ben altijd al een ‘groene jongen’ geweest. Iemand die houdt van natuur en dier. Dit wordt jammer genoeg nog door te veel mensen vereenzelvigd met ‘links’, maar dat is niet juist. De Groenen, met een hoofdletter, zijn watermeloenen. Ze hebben een dun groen laagje langs buiten, maar zijn dieprood van binnen.
Dries, waarin verschilt volgens jou de motivatie van Vlaams Belang met partijen als bijvoorbeeld Groen?
Iemand die actief is bij Groen is lang niet altijd een ecologist. Een nationalist echter moet per definitie ook een ecologist zijn. In tegenstelling tot Groenen, die vaak handelen uit zelfhaat, handelen wij nationalisten uit liefde voor onze natie. De leefomgeving en het milieu maken daar onmiskenbaar deel van uit. Wie een mooie toekomst wil voor zijn of haar natie, die maakt een prioriteit van een proper leefmilieu, van een rijke biodiversiteit en van een strenge aanpak van vervuilers. Je kan het samenvatten als volgt: Groenen handelen uit zelfhaat en zien de mens als iets slechts dat moet worden bestreden, nationalisten handelen uit liefde en zien mens en natuur als iets dat harmonieus moet samengaan en elkaar versterken.
Vrijwilligers in Edegem organiseerden reeds een ‘clean up day’. Los van de overbodige Engelse naam een lovenswaardig initiatief. Dries, Heb je zelf recent nog opruimacties ondernomen met Schild en Vrienden?
In juli hadden we nog een grote opruimactie in verschillende Vlaamse steden. Eerder dit jaar lanceerden we via ons mediakanaal ook een uitdaging om Vlamingen massaal zwerfvuil te laten rapen. Aan de vele foto-inzendingen te zien was die actie een succes. Met de ‘world clean up day’ doen we ook jaarlijks mee.
Overigens, toen we in Mechelen zwerfvuil gingen rapen op de World Clean Up Day was Kristof Calvo niet te bespeuren.